Gordijnen

  • Gordijnen

Gordijnen

Gordijnen zijn er in vele soorten en maten en heeft vele functies. Een gordijn zorgt voor geluidsdemping in de ruimte en vaak zorgt het ook voor een warme sfeer in huis. Bij aankoop van een gordijn is het van belang te weten hoe je het gordijn dient te onderhouden. Gordijnen kunnen van verschillend materiaal gemaakt worden, met verschillende eigenschappen. Een linnen gordijn heeft hele andere eigenschappen dan een polyesterkwaliteit. Belangrijk is dat u zich goed laat voorlichten bij de aankoop van gordijnen. Er zijn verschillende mogelijkheden betreffende gordijnstoffen, de meest verkochte zijn onder andere inbetweens en overgordijnen.

In-betweens

Gordijnen die qua transparantie tussen een dichte stof en een glasgordijn vallen, noemen we in-betweens. Deze stof zijn iets dichter geweven dan een glasgordijn, maar ’s avonds, wanneer het buiten donker is en binnen licht, kan men er toch nog iets doorheen kijken.

Inbetweens zijn verkrijgbaar in verschillende soorten stoffen en met diverse patronen of kleuren. Het brengt sfeer in huis, maar zorgt er ook voor dat buiten nog steeds met binnen verbonden blijft.

Overgordijn

Een overgordijn waarbij het de bedoeling is dat het een ruimt afsluit, noemen we een overgordijn. Een overgordijn kan naast alleen maar een dichte structuur hebben, ook semi-verduisterend of verduisterend zijn. Des te lichter een gordijnstof, des te moeilijker het is om deze verduisterend te maken. Bij een lichte gordijnstof, wordt er daarom vaak gekozen om een gordijn te voeren. Een gordijn voeren kan met een verduisterende stof, maar ook met exta warmtewerende stof.

 

Een gordijn kan op verschillende manier geconfectioneerd worden:

Vouwgordijnen

Bij gordijnen denken we meestal aan kamerhoge stof die we voor een raam schuiven. Maar een gordijn kan ook vlak voor een raam gehangen worden. Dit noemen we een vouwgordijn. Een vouwgordijn bestaat meestal uit verschillende segmenten, die onderbroken worden door baleinen. Als men het vouwgordijn naar boven vouwt, blijft er altijd een segment zichtbaar. Vouwgordijnen zijn goed te combineren met kamerhoge gordijnen. Zo kan men bijvoorbeeld een combinatie maken van transparante vouwgordijnen met daarover heen een (semi) verduisterend overgordijn.

 

Geplooide gordijnen:

Een gordijn ziet er vaak rijker en mooier uit wanneer er meer stof gebruikt wordt. Het gordijn kan dan onder andere geplooid worden in enkele, dubbel of triple plooi. Door de plooi valt het gordijn mooier. Door een retourplooi te maken, valt het gordijn nog eens extra strak. Een andere mogelijkheid is een platte plooi. Ook dit is een plooi die mooi naar beneden valt, maar die vooral geschikt is voor gordijnen waar niet mee geschoven gaat worden.

 

Wave:

Helemaal trendy is op dit moment de confectie in Wave. Hierbij maakt het gordijn een soort golfbeweging, waardoor het gordijn heel mooi naar beneden valt. Er is niet meer stof voor nodig, dan bij een dubbele plooi en het heeft een moderne uitstraling. Dit is tegenwoordig bij ons de meest verkochte confectie. Let wel: hoe soepeler de stof, hoe strakker de wave.

 

Merken die wij voeren zijn onder andere: De Graaff, Toppoint, Vriesco, Vescom en ADO.

Voor meer informatie over gordijnen en de manier om ze te confectioneren, neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag persoonlijk wat het beste bij uw interieurwensen en in uw situatie past.

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.